Latest News

Miercuri 24 ianuarie zi libera pentru romani. 165 de ani de la Mica Unire

 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Cum s-a infaptuit Mica Unire 

24 ianuarie zi libera



 În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar, începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare. Ziua de 24 ianuarie este o sărbătoare națională a României, fiind marcată ca Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire. În această zi, în anul 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât al Moldovei, cât și al Țării Românești, unificând astfel cele două principate într-un singur stat.

 Unirea Principatelor Române a fost un moment important în istoria românilor, fiind primul pas către înfăptuirea statului național unitar român. Aceasta a fost rezultatul luptei de secole a românilor pentru unire, luptă care a fost încununată de succes în această zi.

 Contextul Unirii Principatelor Române 

 La mijlocul secolului al XIX-lea, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar erau administrate de către Rusia. Această situație a fost favorabilă Rusiei, care dorea să controleze întregul spațiu românesc. 

 În 1853, Rusia a declanșat războiul Crimeii împotriva Imperiului Otoman. Războiul a durat trei ani și s-a încheiat cu înfrângerea Rusiei. În urma războiului, Marile Puteri europene, care erau aliate cu Imperiul Otoman, au decis să impună Rusiei o serie de condiții, printre care și autonomia Principatelor Române.

 În 1856, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea că Principatele Române urmau să fie conduse de doi domnitori aleși pe viață, cu condiția ca aceștia să fie agreate de către Marile Puteri. 

 Dezvoltarea evenimentelor 

 În 1857, au avut loc alegerile pentru Divanurile Ad-hoc ale Moldovei și Țării Românești. Aceste Divanuri au fost ales în mod democratic, iar majoritatea parlamentarilor erau favorabili unirii. 

 În 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât al Moldovei, cât și al Țării Românești. Alegerea lui Cuza ca domnitor al celor două principate a fost un act de voință al românilor, care au vrut să unească cele două principate într-un singur stat. 

 Recunoașterea Unirii 

 Unirea Principatelor Române a fost recunoscută de către Marile Puteri în 1861, prin Convenția de la Paris. 

 Consecințe ale Unirii Principatelor Române 

 Unirea Principatelor Române a avut o serie de consecințe importante, printre care: 
 * a fost primul pas către înfăptuirea statului național unitar român; 
* a dus la dezvoltarea economică și culturală a Principatelor Române; 
* a consolidat independența și suveranitatea României. 

 Mica Unire a fost un moment important în istoria românilor, fiind un pas decisiv pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Daca ţi-a placut acest articol dă un LIKE , SHARE , TWEET sau  PLUS . Te aşteptăm pe Facebook !

Google+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inedit Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Bim. Un produs Blogger.