Latest News

Un castel de nisip perfect ? Secretul constă în apă !

O echipă de cercetători din Iran , Olanda şi Franţa au descoperit formula pentru realizarea unui castel de nisip perfect.

castelde nisip

Trucul pentru a deveni regele constructorilor de castele de nisip în această vară este simplu : o concentraţie foarte mică de apă  şi baza amplă.

Ei bine , uneori şi oamenii de ştiinţă fac experimente de mică importanţă . Un  motiv or fi având !

Reţeta construirii unui castel de nisip perfect a fost dezvăluită intr-un articol din revista Nature  Scientific Reports . In articol sunt desene tehnice , formule şi multă matematică .

formulă-nisip

Dar cum trebuie să fie un castel de nisip perfect ? Cu siguranţă mai înalt decât celelalte şi mai rezistent.

Trucul pentru a realiza un castel de nisip , care să nu se năruie la primul val , constă intr-o doză mică de apă ( 1% ) . Funcţia apei este de a crea mici poduri care fac ca firele de nisip să se lipească intre ele , crescând stabilitatea structurii .

Nisipul care conţine doar o cantitate mică de apă poate fi sculptat pentru a crea castele  înalte de doi metri. În schimb , o concentraţie mare de apă poate destabiliza structura.

Dar cum poţi realiza un castel de nisip cu o înălţime de cinci metri ? Aici contează cât este de mare diametrul bazei , spune Daniel Bonn , profesor la Institul de fizică de la Universitatea din Amsterdam

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Daniel Bonn şi colegii săi au studiat stabilitatea coloanelor din nisip, atât în teorie, cât şi în practică.

cel mai mare castel de nisip castel-nisip-3

Cel mai înalt castel de nisip din lume  a fost realizat în 2011 de americanul Ed Jarrett , o construcţie de 11,5 metri .

Daca ţi-a placut acest articol dă un LIKE , SHARE , TWEET sau  PLUS . Te aşteptăm pe Facebook !

Google+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inedit Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Bim. Un produs Blogger.