Latest News

Maşina low-cost fară şofer , proiectul unui elev român , marele câştigător la Intel ISEF 2013

Un elev român, inventatorul maşinii low-cost, fără şofer!

Ionuţ Budişteanu a câştigat marele premiu la concursul de cercetare Intel ISEF din SUA .Românul a primit 75.000 de dolari pentru un proiect inedit .

ionut alexandru budisteanu-masina fara sofer

Românul Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, în SUA, potrivit unui comunicat al organizatorilor, citat de mediafax.ro.
Budişteanu şi-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer.
Competiţia Intel ISEF (International Science & Engineering Fair), care a avut loc în Arizona, SUA, între 12 şi 17 mai, a reunit 1.600 de tineri pasionaţi de tehnologie din întreaga lume.

Participarea la Intel ISEF este o cale spre inovaţia ştiinţifică şi spre descoperirea propriei identităţi. Elevii încep prin dezvoltarea unui proiect de cercetare ştiinţifică şi participarea la târgul local de ştiinţă afiliat Intel ISEF. Prin intermediul proiectelor, ei învaţă să colaboreze şi să-şi formuleze descoperirile ştiinţifice.

ionut budisteanu - intel ISEF

Elevul în clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în folosirea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole. Lucrarea tânărului aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţiri calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici.

via | mediafax.ro

Daca ţi-a placut acest articol dă un LIKE , SHARE , TWEET sau  PLUS . Te aşteptăm pe Facebook !

Google+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inedit Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Bim. Un produs Blogger.