Latest News

Cutremur devastator in Haiti


Un puternic cutremur de pamant cu magnitudinea de moment 7 s-a produs marti in vestul statului Haiti, in regiunea capitalei Port-au-Prince, a anuntat Institutul geologic american USGS. Mii de oameni au fost ucisi, numarul victimelor nu se cunoaste cu exactitate.

Potrivit unui jurnalist prezent la fata locului, cutremurul a durat mai mult de un minut si a fost atat de puternic, incat a facut ca vehiculele sa salte in plina strada, informeaza AFP, citat de NewsIn.

Multe persoane au iesit pe strada dupa seism, iar comunicatiile erau puternic perturbate pe insula. Chiar si curentul a fost intrerupt.

Palatul National, care adaposteste sediul Presedintiei din Haiti, precum si numeroase alte cladiri publice din capitala haitiana Port-au-Prince s-au prabusit in urma puternicului seism de marti, potrivit unei televiziuni din Haiti receptionata prin internet de la Washington.

Potrivit unui jurnalist de la canalul Haitipal, care a intervenit telefonic in direct de la Port-au-Prince, "Palatul National, Ministerul de Finante, Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Culturii, Palatul de Justitie, Scoala Normala Superioara" se numara printre cladirile care s-au prabusit.

Cladirile care gazduiesc sediul Parlamentului, precum si catedrala din capitala haitiana sunt, de asemenea, prabusite. S-au mai prabusit un hotel si un spital.

Numerosi angajati ai ONU sunt dati disparuti in Haiti dupa violentul seism care a provocat marti pagube grave la sediul Misiunii de stabilizare a ONU din aceasta tara (MINUSTAH), a anuntat un oficial al organizatiei.

"Deocamdata, numerosi angajati raman dati disparuti", a declarat intr-un comunicat seful misiunilor ONU de mentinere a pacii, Alain Leroy.

El a mai spus ca sediul MINUSTAH din capitala Port-au-Prince "a suferit stricaciuni grave, la fel si alte reprezentante ale ONU".

"Contactele cu angajatii ONU din teren au fost serios perturbate, reteaua de comunicatii din Haiti fiind distrusa de seism", a adaugat oficialul.

Epicentrul seismului, care a avut loc la ora locala 16.53 (23.53, ora Romaniei), a fost localizat la 22 de kilometri de Port-au Prince si s-a produs la adancime mica, de 10 kilometri, potrivit USGS, care initial a anuntat o magnitudine de 7,3 pentru cutremur.

Pentru a masura puterea unui cutremur, USGS foloseste "magnitudinea de moment" (Mw). Pe aceasta scara deschisa, un cutremur care atinge o magnitudine de cel putin 6 este considerat puternic.

Seismul a fost urmat de 24 de replici dintre care doua puternice cu magnitudinea de 5,9 si respectiv 5,5, produse la interval de circa zece minute una dupa alta, potrivit site-ului USGS.

Daca ţi-a placut acest articol dă un LIKE , SHARE , TWEET sau  PLUS . Te aşteptăm pe Facebook !

Google+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inedit Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Bim. Un produs Blogger.